Image

Špilje


Nacionalni Parkovi


Izleti


Špilje


Mirila

Među brojnim krškim fenomenima kojima obiluju Paklenica i Velebit značajno mjesto zauzimaju podzemni, špilje i jame. Na području Parka je do sada istraženo 90 vrijednih speleoloških objekata. U nekima su pronađeni ostaci špiljskog medvjeda (Ursus spelaus) stari 30.000 godina, a u nekima fragmenti keramike i kostiju koji ukazuju na povremeni boravak ljudi još u vrijeme bakrenog i brončanog doba (3.000-1.000g.p.Kr.). Dubina pojedinih jama seže preko 500m i među najdubljima su u Hrvatskoj.

Manita peć

Manita peć se ističe bogatstvom svojih ukrasa – stalaktita, stalagmita i dr.. Nalazi se na 570m nadmorske visine i do njenog se ulaza pješači oko 1,30h. Špilja je duga 175 m i podijeljena je u dvije dvorane koje obiluju stalagmitima, stalaktitima, sigastim stupovima (stalagmatima) i kaskadama. Neki od tih ukrasa dobila su imena po svojim zanimljivim oblicima, primjerice kaciga i orgulje. Za rast od samo jednog milimetra ukrasa potrebno je od 10 – 30 godina ovisno o brzini kapanja vode. Temperatura u špilji cijele godine kreće se oko 10°C, te je stoga potrebno u toplijem dijelu godine ponijeti adekvatnu odjeću. Također, preporuča se sportska obuća. Obilazak špilje je moguć samo u pratnji vodiča.

Redovni termini za razgled špilje Manite peći su:
Travanj – subotom od 10,00 do 13,00 sati
Svibanj – srijedom i subotom od 10,00 do 13,00 sati
Lipanj, listopad – ponedjeljkom, srijedom i subotom od 10,00 do 13,00 sati
Srpanj, kolovoz, rujan – svaki dan od 10,00 do 13,00 sati
Za ostale termine potrebno je unaprijed se najaviti!

www.paklenica.hr

Modrić špilja

Modrič špilja nalazi se na visini od 30 m iznad mora, između naselja Rovanjska i Modrič . Otkrio ju je 1985. godine speleolog Silvije Legović iz Poreča, te je zajedno s drugim članovima Speleološkog društva “Proteus” iz Poreča i Speleološkog odsjeka “Liburnija” iz Zadra istražio njene podzemne hodnike. Špilja je danas poznata u dužini od 829 m. Njezina unutrašnjost obiluje prekrasnim, prostranim dvoranama koje su ukrašene velikim brojem sigastih tvorevina – stalaktita, stalagmita, stupova i zavjesa. Razmjerno je suha i ima ugodnu temperaturu od 17-19 ˚C tijekom cijele godine.

Modrič špilja se ističe među velebitskim špiljama svojim prirodnim ljepotama sačuvanima u punom sjaju. Zahvaljujući tome, ubrzo po otkriću proglašena je geomorfološkim spomenikom prirode.

Turistički obilasci špilje odvijaju se isključivo organizirano. Špilja nije opremljena stepenicama, stazama ili rasvjetom te je za obilazak potrebno imati kombinezon, kacigu i karbidnu lampu (osigurava organizator posjeta). Ovo je istinska speleoavantura!

www.zara-adventure.hr

Cerovačke špilje

Cerovačke špilje među najpoznatijim su i najznačajnijim speleološkim objektima u Hrvatskoj. Kompleks čine 3 špilje (Donja, Srednja i Gornja) sa ukupno 4 km istraženih kanala. Za turistički posjet uređeno je prvih 700 m Donje i Gornje špilje. Nalaze se u blizini Gračaca, oko 70km od Starigrada-Paklenice.

Ove špilje su iznimno bogate nalazima iz davne prošlosti. Osim velike količine arheoloških ostataka također su jedno od većih nalazišta špiljskog medvjeda u Hrvatskoj. Tako ovdje možete i danas vidjeti tragove „brušenja“ medvjeda na stijenama nastale njihovim kretanjem uz stjenke špilja. Zbog iznimnih prirodnih vrijednosti 1961.g. su proglašene geomorfološkim spomenikom prirode a od 1981.godine sastavni su dio Parka prirode Velebit.

Voda svojim konstantnim kapanjem nastavlja tisućama godina star proces gradnje siga. Zato je iznimno važno da se stupajući špiljom ponašamo s poštovanjem prema istoj i ne diramo njene ukrase. Samo jednim nepromišljenim pokretom ruke prekinut ćemo proces koji traje desetljećima. Temperatura u špiljama se kreće između 5 i 11° C stoga preporučamo topliju odjeću, pokrivalo za glavu i udobne cipele.

Turistički obilazak špilje se odvija organizirano.

Informacije i rezervacije: RIVA d.o.o.: phone +385 23 689-920, info-raft@post.t-com.hr ; www.yurf.net