Image

Rafting/kanuing


Penjanje


Biciklizam


Planinarenje


Rafting/kanuing

Zrmanja započinje svoje 69 kilometara dugo putovanje u južnom dijelu planine Plješevice. Njen snažan izvor je u podnožju planine Velebit, na visini od 395 m, a utiče u Jadran u Novigradsko more. U gornjem toku Zrmanja formira 7 km široku dolinu, dok ispod Zvonigrada (ostaci srednjovjekovnog grada iznad Zrnanje) tece kroz kanjon do svog estuarija. Zrmanja tvori nekoliko brzih i malenih slapova. U donjem toku od Obrovca, rijeka je duboka 5 -7 m, a na ušču je široka 240 m. Sve do Obrovca rijeka je plovna za manje brodove, a kanjon Zrmanje od Obrovca do estuarija turisticka je atrakcija. U kanjonu je stvorila mnoge sedrene slapove, od kojih se izdvaja Veliki buk 12 metara visoki vodopad, nevjerojatne ljepote..

RaftingRijeka Zrmanja zahvaljujući blizini mora, pogodna je za rafting cijele godine (kada je vodostaj dovoljno visok), osim u periodu od 01. srpnja do 01. rujna kada je zabranjen odlukom PP Velebit.

Rafting staza na rijeci Zrmanji dugačka je 14,5 km na dionici Mlini Žegar – Berberov buk odnosno iz mjesta Žegara i do mjesta Muškovci. Vožnja traje oko 3 h ovisno o vodostaju rijeke. Prvi dio staze (6 km) obiluje manjim brzacima i ne toliko zahtjevnim preprekama tj. manjim ili većim vodopadima. Nakon Velikog buka koji se zaobilazi pješice, brzaci, tjesnaci i vodopadi postaju intenzivniji, zahtjevniji i veći. Neposredno iznad Velikog buka u rijeku Zrmanju ulijeva se  rijeka Krupa koja je sliv vlastitog izvora i njene pritoke rijeke Krneze.