Image

Izleti


Nacionalni Parkovi


Izleti


Špilje


Mirila

Bezbroj je mogućnosti kojima možete oplemeniti svoj boravak na Pakleničkoj rivijeri. Nacionalni parkovi Paklenica, Krka, Kornati i Plitvička jezera te parkovi prirode Velebit, Vransko jezero i Telaščica, oduševit će Vas beskrajnom ljepotom prirode, a povijesne gradske jezgre Zadra, Nina i Paga savršenim skladom drevnog i modernog. Dojmljivu ljepotu planine Velebit najintezivnije ćete doživjeti na foto safari izletima. Plovidba morem do slapova rijeke Zrmanje nezaboravan je doživljaj….Čak tri lokaliteta s UNESCO-ova popisa svjetske baštine nalaze se u neposrednoj blizini – NP Plitvička jezera, povijesna jezgra grada Trogira i katedrala Sv.Jakova u Šibeniku…

Zadar

Zadar je šarmantni primorski grad u kojem je pomješana preko 3000 godina stara bogata baština sa modernim gradom 21 stoljeća. Zadar je idealna destinacija za odmor sa brojnim zabavnim i opuštajućim aktivnostima. Svoju privlačnost u velikoj mjeri zahvaljuje svojoj poziciji u samom središtu Jadranske obale, okružen u neposrednoj blizini sa četiri Nacionalna parka: Plitvička jezera, Paklenica, Krka i Kornati. Ništa manje atraktivni nisu ni park prirode Telaščica na Dugom otoku, kanjon rijeke Zrmanje i najveće prirodno jezero u Hrvatskoj – Vransko jezero blizu Biograda. Sva ova mjesta su nadohvat Zadra, jedan do dva sata vožnje autom ili brodom.

Druga velika atrakcija u Zadru su morske orgulje, jedinstven glazbeni instrument koji zvuk dobiva od morskih valova. Zadar je također čuven po prekrasnom zalasku sunca, a u spomen tome  na Istarskoj obali na samom vrhu zadarskog Poluotoka, uz glasovite Morske orgulje, zasvijetlio je i Pozdrav Suncu istoga arhitekta Nikole Bašića.

Napoznatija građevina Zadra je crkva sv. Donata koja datira iz 9 stoljeća, Katedrala sv. Stošije koja je sagrađena u 12. i 13. stoljeću
Zadarska regija ima nekoliko stotina otoka i otočića. Već uz kopneni dio Zadra je niz otoka koji počinje sa najvećima: Pag, Dugi Otok, Ugljan i Pašman, da bi se nastavio sa manjim: Silba, Molat, Olib, Premuda, Iž, Vrgada i Sestrunj.

www.tzzadar.hr

Nin

Na malenom otočiću usred plitke lagune nalazi se starogradska jezgra gradića Nina koja je kopnom povezana s dva kamena mosta. Nin ima uzbudljivu prošlost i prekrasnu sadašnjost. Sve njegove priče i spomenici, sva njegova ljepota i prirodna bogatstva tu su da u njima uživate i pronađete toliko potrebnu radost, zdravlje i duševno zadovoljstvo.

On je europsko odredište izvrsnosti. Ima ljekovito blato koje pouzdano liječi mnoge bolesti. Ima i solanu u kojoj se proizvodnja tu pred vašim očima, i danas temelji na tisućljetnoj tradiciji. Dodirnete li palac kipa Grgura Ninskog – kaže predaja – osigurali ste sreću. Štoviše, jedan ga je inozemni portal uvrstio među deset najatraktivnijih svjetskih simbola sreće. Vrijedi se uvjeriti!

Nin i njegova okolica fantastično su izvorište doživljaja, aktivnog odmora i sadašnjosti isprepletene s poviješću čija je bogata i iznimno vrijedna riznica za vas uvijek otvorena. I svakog je novog dana ljepši i uređeniji nego jučer.

www.nin.hr

Pag

Otok Pag se nalazi pod okriljem Velebita zahvaljujući kojem cijele godine ima dotok sviježeg i čistog kontinentalnog zraka. Izgled Paga je jedna od njegovih mnogih posebnosti naime  otok je vrlo dugačak, preko 60 km te vrlo uzak od 2 do 9,5 km.

Otok Pag poznat je i kao jedan od najsunčanijih otoka na Jadranu s preko 2 500 sunčanih sati godišnje. Svaka pa i malena uvala blago se spušta prema moru i ima pješčane plaže, neke fini, skoro pa kristalni pijesak.  Na otoku su uočljive velike razlike između istočnog i zapadnog dijela otoka. Dio otoka okrenut prema kopnu je nerazveden, najčešće strm , surova izgleda, visok te ukrašen s mnoštvom grebena; taj dio otoka prekidaju uvala Stare Novalje i dugi Paški zaljev koji su ustvari potopljeni dijelovi Paško-dinjiške sinklinalne udoline.

Pag je poseban po svom ogoljelom pejzažu i malim gradićima i mjestima koji su se smjestili u povoljnim uvala okruženim plodnim poljima, a poznat je po paškom siru, maslinovom ulju, paškoj čipki i pregršt drugih otočkih tradicija.

www.tzgpag.hr