Image

Penjanje


Penjanje


Biciklizam


Planinarenje


Rafting/kanuing

Želite li na odmoru biti aktivni ili ste pustolovnog duha, Paklenička rivijera je pravo mjesto za Vas. Nacionalni park Paklenica je najznačajniji hrvatski penjački centar, poznat i izvan granica Hrvatske. Posebnu draž ovom penjalištu daje i blizina morske obale, pa je Paklenička rivijera idealno mjesto za kombinaciju penjanja i sportova na vodi.

Danas na pakleničkom penjalištu, koje se odlikuje vapnenačkom građom, postoji oko 400 opremljenih i uređenih smjerova različitih težina i dužina (ocjene od 3 do 8b+), pa svaki penjač može pronaći ponešto za svoj užitak.

Najveći broj kratkih sportskih smjerova nalazi se u Klancima, najužem dijelu kanjona Velike Paklenice, koji su zbog laganog pristupa pogodni i penjačima s malom djecom.

Za penjanje u zimskim mjesecima posebno je zanimljiv i pogodan sektor Crljenica.

Najpoznatija stijena za penjanje u Paklenici je Anića kuk, u kojemu se nalaze i do 350 m dugi smjerovi različitog karaktera, od neopremljenih, preko tehničkih do modernih dugih sportskih smjerova.

Penjanje

Penjačima su privlačni i brojni dugi smjerovi u stijenama Debelog kuka, Velikog Ćuka, Kuka od Skradeline i Kukova ispod Vlake.

Smjerovi u Paklenici svojom se opremljenošću međusobno dosta razlikuju. Stari smjerovi su opremljeni klinovima, dok su u novijim korišteni spitovi.

Glavna penjačka sezona u Paklenici počinje u proljeće i traje do kasno u jesen. Najveći broj penjača ovdje se okuplja oko 1. svibnja kada se održava tradicionalni Međunarodni s susret penjača s cijelim nizom događanja i natjecanja.